Maand van spiritualiteit en saamhorigheid

Mickey is leefondersteuner

Natte kleren

Marlene en Miranda, ambassadeurs voor digitale zorg

DWO/NWN Mantelzorgvriendelijk

Instructiefilmpjes, DuoZorg en meer

Innovatie kent een prijs!

Ramadan

Ramadan: een maand van spiritualiteit en saamhorigheid

Op 22 maart start voor een groot aantal Careyn medewerkers de ramadan. Een tijd waarin spiritualiteit en saamhorigheid centraal staan. Voor Faadumo, HBO verpleegkundige bij Amana (afdeling in Careyn Rosendael voor mensen met een islamitische geloofsovertuiging), ook een tijd waarin ze extra stilstaat bij armoede en oorlog. En specifiek bij de vluchtelingen die in Rosendael opgevangen worden en die ze dagelijks tegenkomt. 

‘Er is nog veel onbekend over de ramadan. Veel mensen kennen het van het vasten, van zonsopgang tot zonsondergang. Maar de ramadan is veel meer dan dat. Het is het een feestmaand, een tijd waar je naar uitkijkt. Het vasten levert tijd op doordat je niet bezig hoeft te zijn met eten. En hoe gek dat ook klinkt, het levert ook energie op. Want alle energie die je darmen normaal gebruiken voor het verteren van eten, hou je over. Die overgebleven tijd en energie geven ruimte om dichter bij het geloof te komen. Om na te denken, te reflecteren. De ramadan is daardoor een spirituele ervaring. Je oefent zelfbeheersing en ervaart hoe het is om arm te zijn. Empathie en naastenliefde zijn centrale thema’s.’

Tips!

Tijdens de maand Ramadan mag je niet eten of drinken van zonsopkomst tot zonsondergang. Hoe doe je dat als je onregelmatige diensten in de zorg draait? Sascha de Jong, diëtiste van Careyn geeft tips:

  • Zorg dat je de hele nacht voldoende kunt drinken.
  • Laat je collega’s weten dat je meedoet en hoe het zit met de eet- en drinktijden. Zo kunnen zij daarmee rekening houden. 
  • Heb je avond- of nachtdienst neem dan voldoende voedzaam eten mee. Aan snoep, koekjes, chips en drop heb je nu niet veel. Het voedt je niet en je krijgt er veel dorst van.
  • Kies voor volkoren granen, groenten en fruit, eiwitrijke zuivel zoals kwark, griekse yoghurt of skyr en natuurlijk dadels.
  • Eet vlak voor zonsopkomst yoghurt met vers fruit en volkoren granen. Ook als je er voor moet opstaan, doe dat en ga daarna weer slapen. Zo houd je de rest van de dag beter vol.

Voor Faadumo heeft de ramadan dit keer nog een extra betekenis: “Als je denkt aan armoede, dan denk je onlosmakelijk aan oorlog en aan de situatie in oekraine. Als ik denk aan de beelden van volwassenen en kinderen die vastzitten bij de grens of die in het oorlogsbegied zijn, dan raakt dat mij enorm. Waarschijnlijk doordat ik zelf ex vluchteling ben. Toen ik 4 was brak er oorlog uit in mijn thuisland Somalië. Mijn fijne, rustige leventje was van het ene op het andere moment weg. Midden in de nacht maakten mijn ouders me wakker en vluchtten we, in alle stilte, in de auto met de koplampen uit. Jarenlang gingen we van de ene plek naar de andere, totdat ik op mijn 16e naar Nederland kwam. De angst en onzekerheid van kinderen in oorlogsgebieden ken ik dus als geen ander. Mijn integratie verliep goed, doordat ik geholpen werd de taal te leren en snel naar school kon. Ik ben blij dat veel Oekraïners ook goed geholpen worden en naar school of aan het werk kunnen.” 

Faadumo ziet veel vluchtelingen uit Oekraïne: “Dagelijks kom ik vluchtelingen tegen in Rosendael, die in de opvang hier verblijven. Sommigen kijken je niet aan, doen hun eigen ding. Dat herken ik, die eerste tijd ben je alleen maar bezig met overleven. Maar ik zie ook mensen lachen, koffie halen, zich vrij en thuis voelen. Dat vind ik mooi om te zien. Geweldig dat Careyn deze opvang heeft gerealiseerd, en ook zo snel na het uitbreken van de oorlog. Een hele etage die gebruikt mag worden, hulp aan alle kanten. Op het moment zelf besef je dat als vluchteling niet, maar een paar jaar later denk je ‘hoe kan het dat mensen zo aardig zijn?’. Ik ben heel trots op wat Careyn voor hen doet. En trots om bij zo’n werkgever, en specifiek de afdeling Amana, te mogen werken.”

Wat doe jij nou?!

NIEUWE FUNCTIE BIJ CAREYN

Mickey is leefondersteuner 

“ We zouden hem graag als zoon willen, hij is zo lief’,.”

Een paar weken geleden startte Careyn met het aanbieden van VPT in de wijk; volledig pakket thuis voor cliënten in de wijk. Een bestaand product in een nieuwe vorm, met een nieuwe werkwijze, nieuwe functies en nieuwe mensen. Een van die mensen is Mickey. Hij startte op 1 februari als leefondersteuner, een nieuwe functie binnen Careyn. We vroegen hem naar zijn eerste ervaringen.

Hoe kwam je bij de functie van leefondersteuner terecht?  

Dat was eigenlijk puur toeval. Mijn oma is dement en ik ga elke week naar haar toe om haar te helpen. Ik zorg graag voor mijn oma. Eind vorig jaar zat ik bij een gesprek dat ze had met de wijkverpleegkundige van Careyn. We raakten aan de praat over mijn studie Social Work, waar ik bijna klaar mee ben, en toen vertelde de wijkverpleegkundige over de vacature van leefondersteuner. Ik werd enthousiast en besloot te solliciteren. Dat pakte goed uit. Ik werd aangenomen en kon deze baan ook meteen gebruiken als laatste stage voor mijn opleiding. Ideaal. 

Hoe werd je ingewerkt? 

In mijn eerste werkweek had ik een introductieprogramma samen met andere nieuwe VPT collega’s. We hadden twee volle dagen training over dementie. Dat was heel interessant. Zo vroeg ik me altijd al af waarom sommige ouderen gele tape op de lichtknoppen hebben zitten. Nu weet ik dat door de dementie sommige associaties in de hersenen niet meer goed gelegd worden en ze een lichtknopje daardoor niet meer herkennen als lichtknopje. Met die tape lukt dat ze wel. Ook leerde ik veel over onbegrepen gedrag. Je denkt al gauw dat iemand agressief is, terwijl daar vaak angst, paniek en onrust achter zitten. Als je dat weet, benader je iemand anders. 

Hoe verliepen de eerste weken? 

In het begin was ik nog wat zoekende als het gaat om taken. Waar ben ik van en waar niet? Wat hielp was dat ik veel met de VPT regisseur op pad ging. Samen gingen we naar cliënten, voerden we gesprekken met hen en met naasten. Ook sloot ik aan bij gesprekken met casemanagers. Dat was heel interessant en leerzaam. Inmiddels heb ik helder wat mijn taken zijn. Ik heb het gevoel dat ik echt iets voor mensen kan betekenen en serieus genomen wordt in mijn rol, dat voelt goed. 

Wat kun je als leefondersteuner betekenen voor een ander? 

Dat verschilt per persoon. Het is belangrijk heel goed te kijken naar de behoefte van de cliënt. De taken zijn namelijk niet vast, of voor elke cliënt hetzelfde. Het gaat erom dat je goed in beeld hebt wat iemand zelf of met hulp van naasten kan doen, en wat niet. En dat je bespreekt wat iemands eigen behoeften zijn. Op basis van die twee dingen kijk je waar je de meeste waarde kunt toevoegen. Bij de een richt ik me meer op het huishouden en stofzuig en dweil ik, bij de ander richt ik me vooral op ADL en help ik met wassen, douchen, tanden poetsen of een broodje smeren. En sommige mensen zijn eenzaam en willen vooral graag een praatje maken, samen koffie drinken of lunchen. Dat is ook helemaal prima, daar zijn wij ook voor. 

Hoe reageren mensen op jouw hulp? 

Ik heb al heel wat positieve reacties gekregen. Zo is er een stel waar ik kom dat aan de VPT regisseur gevraagd heeft of ze mij mogen adopteren. ‘We zouden hem graag als zoon willen, hij is zo lief’, zeiden ze. Dat vond ik heel leuk en grappig om te horen. Vorige week was ik ziek, dan vragen cliënten meteen ‘is Mickey er nog, komt hij weer terug?’ en zijn ze heel blij als ik er weer ben. Dat is mooi om te zien, daar doe ik het voor. 

Praktijkverhaal

Natte kleren

“Ik zag de monteur denken: Ik heb veel gezien bij mensen thuis maar dit!”

Praktijkverhaal van Margreet Meijer, Wijkverpleegkundige

Die ochtend plensde het. De regen viel met bakken uit de lucht. Natuurlijk, toen ik van huis ging viel het nog mee en ach die jas kon wel een bui hebben maar eenmaal op weg stroomde het uit de lucht en die jas bleek volkomen ongeschikt te zijn…

Ik kwam bij dhr. B. In het trappenhuis voor de deur veegde ik mijn laarzen droog. Eenmaal binnen deed ik mijn jas uit en mijn shirt was net zo nat als mijn jas.

Dhr. B. had gelijk een plan, in de badkamer was de verwarming aan en ik kon mijn shirt daar over de radiator hangen. Ondertussen kon ik zijn ochtendjas wel over de rest van mijn kleding doen.

Leek mij op dat moment een goed plan. Dhr. B had een flinke buikwond die ik op bed moest verbinden worden. Hij had alleen een boxershort aan.

Totdat hij, voordat dat hij het vergat, zei dat de monteur voor de ketel zou komen. Hij wist niet precies hoe laat maar in het ergste geval…als ik er nog zou zijn zou ik dan open willen doen?

En net toen ik de verbandspullen klaar zette, ging de bel. Dhr. lag bloot op bed en ik liep naar de deur.

De monteur keek mij aan, zei niets en keek nog eens. Ik stond daar met zwarte leren laarzen, een ochtendjas en natte haren. Op maandagochtend halftien in het seniorencomplex en dhr. B. die riep “ik lig klaar hoor”!

En ik, die tegen de monteur zei, “ik heb niet zo lang nodig”. De monteur draaide zich om en riep dat hij een andere keer wel terug zou komen. Ik zag hem denken: “Ik heb veel gezien bij mensen thuis maar dit!”

Ik vertelde dhr. B. dat de monteur een andere keer terug zou komen. Ik voelde toch wel een lichte schaamte over het hele voorval maar dhr. B was mij voor: “De monteur zal wel gedacht hebben, wat doet die jonge vrouw in een ochtendjas hier zo vroeg bij die oude man”! We keken elkaar aan en schoten beiden in de lach!
Samen stikkend van de lach verbond ik zijn ingrijpende wond en daarna kon ik weer met droge kleren op weg.

Dhr. B vertelde mij daarna dat de monteur later die week bij hem was geweest en dat hij dhr. toch wel met een wat andere blik, tja wat voor een blik?, had bekeken. Dhr. B. vond het alleen maar leuk. En ik uiteindelijk ook.

Zorg van nu

Ambassadeurs voor digitale zorg

Marlene Kluit en Miranda Versendaal en hun collega’s van wijkteam ‘s Gravendeel in de Hoeksche Waard zitten ze niet stil als het gaat om innovatie. De rol als ambassadeur van de campagne #zokanhetook past dan ook helemaal bij het tweetal. 

Marlene en Miranda zijn beiden ambassadeur van de landelijke campagne #zokanhetook.

“Het leek ons leuk om te doen, helemaal omdat ons team altijd al veel bezig is met innovatie en pilots. We wisten toen nog niet dat het zo groot zou worden. We kwamen terecht in een panel met allemaal hoge heren, van het RIVM tot VWS. ‘Ze zullen van ons niet zoveel willen weten’, dachten we. Het tegenovergestelde was waar! Ze stelden ons de ene na de andere vraag, over de behoeften van cliënten, hoe je ze het beste kunt bereiken en ga zo maar door. Mooi dat we zo met onze ervaring uit de praktijk waardevolle input kunnen geven.” 

Digitale zorg promoten

“Als ambassadeur promoten we de digitale zorg, zowel binnen als buiten Careyn. Maar belangrijker nog is dat we met onze cliënten en collega’s in gesprek gaan over digitalisering. Veel cliënten reageren positief. We hebben steeds meer te maken met een generatie die digivaardig is en die niet terugschrikt van digitale tools. Helemaal als je ze uitlegt welke voordelen ze hierbij kunnen hebben, zoals langer zelfstandig wonen of minder mensen over de vloer.”

Wat heel erg helpt is begrijpelijke taal

“Ook collega’s reageren positief. Als we met elkaar casussen bespreken opperen wij vaak oplossingen die te maken hebben met het inzetten van digitale zorg. Collega’s denken daar zelf niet altijd meteen aan, maar staan er wel altijd voor open. Al zijn er ook mensen die het ingewikkeld vinden klinken en in eerste instantie denken ‘laat maar’. Wat heel erg helpt is in begrijpelijke taal, op een simpele manier uitleggen wat het is. Dat doen we bijvoorbeeld door video’s te maken. Het is leuk om te merken dat collega’s die echt gebruiken en ons soms bellen voor vragen of tips.”

Digitaal of fysiek? 

“We waren als team altijd al actief als het gaat om pilots en digitale zorg. We houden wel van wat uitdaging! Zo werken we al een tijd met de Medido Medicijndispenser en startten we een digitale zorgroute met behulp van de Compaan. Dit is een ouderenproof tablet waarmee we zorg op afstand kunnen leveren. Maar hoe enthousiast we ook zijn; het digitale kan de echte contactmomenten nooit 100% vervangen. Dat moet je ook niet willen. Juist de combinatie tussen fysieke zorg en digitale zorg is zo waardevol. Als we via de Compaan het gevoel krijgen dat ergens iets niet goed gaat, gaan we alsnog langs. Zo versterkt het een het ander.”

Zorg op afstand,
met de Compaan

Careyn Zorg Thuis werkt steeds meer met digitale zorg door de inzet van hulpmiddelen met en zonder stekker om de zelfstandigheid van onze cliënten te stimuleren. 

In de vorige Flits lieten Marlene en Miranda de Medido Medicijndispenser zien. Een ander voorbeeld is de Compaan, een ouderenproof, makkelijk te bedienen tablet waarmee zorg op afstand mogelijk wordt.

Met behulp van de Compaan is binnen Careyn Zorg Thuis een digitale zorg-route gestart. De verpleegkundige of verzorgende verleent zorg op afstand. Dit betreft meestal begeleidingsvragen, zoals het aanleren van insuline toedienen of controle van medicatie.

De Compaan is heel veelzijdig en kan ook ingezet worden door mantelzorgers of bij eenzaamheid. Het voordeel is dat er meer mensen geholpen worden en de fysieke belasting beter kan worden verdeeld.

Uit de districten

Careyn DWO/NWN

Mantelzorgvriendelijke werkgever

“Een medewerker met een ernstig zieke partner draait bij ons flexibeler diensten. Kijk, dat is maatwerk!”

Joke Schokker, Manager Zorg Extramuraal

Careyn DWO/NWN is een van de bijna 400 organisaties die de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ hebben verkregen. De erkenning wordt uitgegeven door de Stichting Werk & Mantelzorg. Deze  organisatie wil werkgevers bewust maken van knelpunten die de combinatie werk en mantelzorg kan opleveren. 

Meer info op zorgvoorbeter

Oproep aan andere districten

Hebben jullie ook bijzondere maatregelen bij mantelzorg? Of interessante voorbeelden? Laat het ons weten.

Nederland telt ongeveer 4,4 miljoen mantelzorgers. Dat betekent dat 1 op de 4 medewerkers mantelzorger is. En in de zorg is het zelfs 1 op de 3. Diezelfde cijfers gelden uiteraard ook voor Careyn. 

Een voorbeeld uit DWO/NWN: “Mijn moeder zit in een begin stadium van dementie en ze woont alleen. Mijn vader is een jaar geleden overleden. Ik kom bijna elke dag even langs, doe met haar boodschappen, ga met haar naar de dokter en help met de financiën. Ze belt mij zeer regelmatig op en heeft vaak een smoesje of ik langs wil komen. Na een half jaar merkte ik bij mezelf dat ik toch wat afstand moest gaan nemen en mijn grenzen moet blijven aangeven. “

District Delft, Westland, Oostland, Nieuwe Waterweg Noord (DWO-NWN)  besteedt veel aandacht aan mantelzorgende collega’s. Juist omdat Positieve Gezondheid en Vitaliteit hoog in het vaandel staan. Manager Zorg Extramuraal Joke Schokker vertelt dat er bewustwording wordt gecreëerd door verschillende workshops, bijeenkomsten en nieuwsbrieven: “Bij het zoeken naar oplossingen is maatwerk een belangrijk uitgangspunt. De manager en medewerker kijken samen naar hoe het concept zelfzorg in ieders persoonlijke leven eruit zou kunnen zien. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een medewerker met een ernstig zieke partner flexibelere diensten draait. Daarnaast worden medewerkers gestimuleerd het onderwerp bespreekbaar te maken met de naaste collega’s.” 

Volgens Joke Schokker wordt duurzame inzetbaarheid zo bevorderd: “Wanneer medewerkers zich gesteund voelen door hun werkgever, zij goed blijven functioneren met behoud van hun eigen gezondheid en welzijn.”

Kort nieuws 

Instructiefilmpjes

Op de website goedgebruik.nl vind je veel instructiefilmpjes, voor hoe zorgmedewerkers en cliënten verschillende hulpmiddelen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld bij het zich verplaatsen in bed, of hulp bij het gaan zitten. 

Hieronder een filmpje waarin Anita (verpleegkundige en ergocoach bij Careyn) en Onno (verpleegkundige en innovatiecoach bij Laurens) allerlei praktische tips geven om zo zelfredzaam mogelijk te zijn bij het aan- en uitkleden.

Valentijn verrassing

“Super bedankt voor het heerlijke Valentijnspakket. Wij waren een van de gelukkigen. Ook wel heel grappig dat ze er in mijn team niet achter gekomen zijn wie deze Valentijn was…. Ik heb het wel tegen 2 collega`s gezegd maar verder weet niemand het.Te grappig welke namen er allemaal voor bij gekomen zijn!” 

Anonimus, Team Händellaan Delft

DuoZorg Uitzendbureau wordt DuoZorg Flexpert

DuoZorg Uitzendbureau heet vanaf 6 maart DuoZorg Flexpert. Dé expert in flexbanen in de (ouderen)zorg. DuoZorg Flexpert richt zich op het vinden én verbinden van enthousiaste flexmedewerkers en de beschikbaarheid van voldoende zorgmedewerkers voor alle (zorg)teams van Careyn: flexbaan, bijbaan, vakantiewerk of werken op ZZP –basis. Samen met communicatie wordt nu hard gewerkt aan de nieuwe website. Deze gaat vanaf 21 maart live! 

Gezocht vakantiemedewerkers

Vanaf nu gaat DuoZorg Flexpert ook weer volop op zoek naar vakantiemedewerkers. Ken jij een leuke zorgstudent of stagiaire die deze zomer aan de slag wil binnen Careyn. Breng hem of haar met ons in contact. Dat kan via werken@duozorg.nl.

Actie

Hoe goed ben jij in zorginnovatie?

Maak kans op een geweldige familiepuzzel

Even uitpuzzelen: welke naam hoort bij welk plaatje?

  1. Medido
  2. Compaan
  3. Tessa
  4. Raizer
  5. Boomerweb
Was deze puzzel voor jou een makkie? 

Onder de goede inzendingen verloten we 3 vrolijke pretpark puzzels van 1000 stukjes, om alleen of met het hele gezin te maken, waarde € 25,-